Kozmetik,derimize ovma,sürme,sprey veya başka yollarla uygulanan ve deri görünümünde değişikliğe neden olan maddelerdir,ancak bu etkiler kalıcı değildir.

Kozmesotik,deri bakımı ve deri sağlığının devamı için kullanılan ürünlerdir.

Akne,tıbbi tedavi gerektiren bir hastalıktır.Ancak kullanılan ürünler önemlidir.Doğru kullanılan ürünler tedavinin etkiniğini arttırıken ,uygun olmayan ürünler akneyi kötüleştirebilir.Akne hastalığı ,toplumda en sık görülen deri hastalıklarından birisidir.Bu yüzden tüm kullanılan cilt ürünleri önemlidir.Doğru kullanılan ürünler tedavinin etkinliğini arttırırken,uygun olmayan ürünler akneyi kötüleştirebilir.Akne hastalığı toplumda en sık görülen hastalıklardan birisidir.Bu yüzden akneli hastalara doğru dermokozmetik ürün kullanımı konusunda danışmanlık yapılmalıdır.

Kullanılan ürünler:

-Tedaviye hazırlık amacıyla deri temizliği yapılması,

-Tedavi sırasında gelişen irritasyonun giderilmesi,

-Uygun güneş koruyucu kullanması,

-Makyaj uygulamasında doğru ürün seçilmesi

Akne Tedavisindende Faydalı Bulunan Ürünler

-C Vitamini

-Çay ağacı yağı(tea terr oil)

-Niasinamid(B3)

-Resveratrol

-SalisilikAsit

-Alfa Hidroksi Asitler

 

C Vitamini

Antioksidan ve Kollajen Sentezinde kofaktördür.Akne oluşumundaki faktörlere karşı tedavi edici etkinliğivardır.Antioksidan olan C Vitamini ,inflamasyon ve foliküler keratinizasyona katkıda bulunan sebum oksidasyonunu engeller.Aynı zamanda P.acnese karşı da güçlü bir antimikrobial etkisi vardır.

Tek başına veya retinol ile kombine kullanılabilir.

 

Niasinamid

Özellikle inflamatuar aknede kullanılır.Deride yatıştırıcı ve antiinflamatuar etkisinden dolayı pek çok dermokozmetikde kullanılır.

 

Çay Ağacı Yağı

Melaleuca alternifolia ağacının yapraklarından elde edilir.Antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliği olduğu için Avusturalya’da infeksiyonların tedavisinda geleneksel olarak kullanılır.

Etkisi,ilaçlara göre daha yavaştır.Ancak ışığa duyarlılık yaratmaz bu nedenle yaz döneminde de güvenlikle kullanılabilir.

Özellikle standart tedavilere bağlı irritasyon olan cltlerde,soyucu ürünler sonrası kullanılır.

 

Yeşil Çay

Cammelia sirensis bitkisinden elde edilir, antioksidan, antiinflamatuar özelliği vardır.Bir çok topikal antiaging ürününün içinde bulunmaktadır.

 

Resveratrol

Üzüm gibi bitkilerden üretilen doğal bir antioksidan ve antiinflamatuar bileşiktir.Keratinosit proliferasyonu azaltıcı ve antiinflamatuar etkilerinden dolayı akne tedavisinde de kullanılır.Özelliklr irritasyonu olan ve ek antiiflamatuar tedaviye ihtiyaç duyan hastalarda uygun olabilir.

 

Salisilik Asit

Beyaz söğüt ağacı kabuğundan elde edilir.Uzun yıllardır akne tedavisinde kullanılır.Keratinositler arasındaki bağlantıyı çözer ve ölü hücrelerde desquamasyona neden olur,ayrıca deride antiinflamatuar etkisi de vardır.

Komedolitk etkisi de vardır,ancak bu retinoidlerden zayıftır.Bu yüzden retinoid tedavisini tolere edemeyen hastalarda kullanılır.Kombinasyonlarda sık olarak kullanılır.Özellikle salisilik asit içeren temizleyiciler  ve benzoil peroksit ile kombine kullanımları özellikle önerilmektedir.

 

Alfa Hidroksi Asitler

Meyve  asitleri olarak da bilinir.Deride eksfoliasyonu da arttırır.Epidermal ve Dermal dokuların yeniden şekillenmesini sağlar,Komedon gelişimini engeller.%35 peeling uygulaması sebum üretimini ve P.acnes sayısını azaltir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir