Son yıllarda doktorlar vücudun kendi kendini iyileştirme yeteneğine sahip olduğunu öğrenmişlerdir. Trombosit açısından zengin plazma tedavisi, bu yetenekleri kullanabilen ve vücudunuzun dokuyu iyileştirmek için kullandığı doğal büyüme faktörlerini artırabilen bir tedavi yöntemidir. Bu yazımızda  PRP’nin ne olduğu, neden kullanıldığı, nasıl yapıldığı ve risklerinin ne olduğundan bahsedeceğiz.

PRP Nedir?

Plazma, kanın sıvı kısmıdır ve büyük ölçüde su ve proteinlerden oluşur. Bu sayede vücutta dolaşımı kolaydır. Trombositler, kan pıhtılarına ve diğer gerekli büyüme iyileştirme işlevlerine neden olan kan hücreleridir. Vücudun doğal iyileşme sürecinde trombosit aktivasyonunu önemlidir.

PRP enjeksiyonları, kendi kanınızın bir ila birkaç tüpünden herhangi bir yere alınarak ve trombositleri konsantre etmek için bir santrifüjden geçirilerek hazırlanır, yani tedavide kullanılan enjeksiyon, kendi kanınızdan elde edilir. Bu aktive trombositler daha sonra doğrudan yaralı veya hastalıklı vücut dokunuza enjekte edilir. Bu, vücudunuzun ürettiği onarıcı hücrelerin sayısını uyaran ve artıran büyüme faktörlerini serbest bırakır.

PRP Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

PRP’nin kullanım alanları üzerine devamlı çalışmalar yapılmaktadır ve kullanımı günden güne genişlemektedir. PRP, hastalıkların tedavisinde de kozmetik için de tercih edilebilir. PRP’nin tedavi için kullanımı, tendon yaralanmaları, akut yaralanmalar, cerrahi sonrası onarım ve osteoartriti kapsar.

Tendon yaralanmaları

Tendonlar, kası kemiğe bağlayan sert ve kalın doku bantlarıdır. Yaralanmadan sonra genellikle yavaş iyileşirler. Doktorlar, tenisçi dirseği, ayak bileğinde ortaya çıkan aşil tendiniti ve diz veya dizdeki tendondaki ağrı gibi kronik tendon problemlerini tedavi etmek için PRP enjeksiyonlarını kullanabilirler. PRP tedavisi sonrası, kronik ağrıda azalma gözlenmiştir.

Akut yaralanmalar

Doktorlar, arka adele çekilmesi(hamstring sakatlıkları) veya diz burkulması gibi akut spor yaralanmalarını tedavi etmek için PRP enjeksiyonlarını tavsiye etmektedirler.

Cerrahi sonrası onarım

Bazen doktorlar, yırtık bir tendonu (omuzdaki rotator manşet tendonu gibi) veya bağları onarmak için ameliyattan sonra PRP enjeksiyonları kullanırlar. Bu, hastayı rahatlatmak ve daha kolay bir iyileşme süreci geçirmek içindir.

Osteoartrit

Doktorlar, osteoartritli kişilerin dizlerine PRP enjekte etmeleri sonucu hastalardaki ağrı seviyesinin azaldığını ve fiziksel aktivite yeteneğinin yükseldiğini belirttiler. Ayrıca PRP tedavisi, bu dönemde kullanılan ilaçların yan etkilerini de sınırlamıştır.

PRP enjeksiyonları, yaralı dokularda iyileşmeyi teşvik etmek için kendi kanınızı kullanır. Bu tedavinin diz ile ilişkili ağrıyı yönetmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır ancak sınırları henüz tam olarak belli değildir.

PRP Nasıl Yapılır?

PRP tedavisi üç aşamalı bir süreçtir. Çoğu PRP tedavisi, 4-6 hafta arayla üç tedavi gerektirir. Her 4-6 ayda bir bakım tedavileri gereklidir. PRP tedavisinin ilk aşamasında kolunuzdan alınan kan, bir santrifüje (farklı yoğunluklardaki sıvıları ayırmak için hızla dönen bir makine) konulur. Ardından santrifüj yaklaşık 10 dakikada kan 3 katmana ayrılır; trombosit açısından zayıf plazma, trombosit zengin plazma ve kırmızı kan hücreleri. Son olarak 3. aşamada ise trombosit açısından zengin plazma bir şırıngaya çekilir ve daha sonra tedavi bölgelerine enjekte edilir.

Enjeksiyon miktarı ve sıklığı kişisel istek ve ihtiyaçlara göre şekillendirilir. Enjeksiyon yöntemi kullanılan bu tedavinin, gerçek bir tıp doktoru tarafından iyi bir klinikte gerçekleştirilmesi önem arz eder.

PRP’nin Kozmetik Alanda Kullanımı

PRP’nin kozmetik kullanım alanı oldukça geniştir ve etkilerinin insanlar tarafından fark edilmesine bağlı olarak da günden güne popülaritesi artmaktadır.

PRP ile Çatlak Tedavisi

2- 3 haftalık aralıklarla uygulanan PRP, cildinizde bulunan ancak yaşlanmaya bağlı olarak zamanla azalan kollajen ve elastin üretimini teşvik ederek çatlak tedavisini sağlar.

PRP ile Saç Dökülmesi Tedavisi

Saç dökülmesi için PRP tedavisi, kişinin kanının alındığı, işlendiği ve ardından kafa derisine enjekte edildiği üç aşamalı bir tıbbi tedavidir.

PRP ile Scar Tedavisi

PRP, cilt dokusunu iyileştirerek skarları giderir. PRP enjeksiyonları, fibroblast ve keratinositleri uyararak skarları ortadan kaldırır veya hafifletir. Tedavi, aynı zamanda kollajen üretimini de artırdığından uzun süreli çözüm sağlar.

PRP ile Kırışıklık Tedavisi

PRP enjeksiyonları, cilt yüzeyinin hemen altına uygulanır ve bu sayede kırışıklık, çizgi ve sarkık görünümü iyileştirmeyi sağlar. Yaşa bağlı gelişen belirtileri azaltmasının yanı sıra cilde elastikiyet kazandırarak bu kırışıklıkların oluşumunu yavaşlatır.

PRP ile Akne İzi Tedavisi

PRP enjeksiyonları, kök hücre, büyüme faktörü ve sitokin içerir. Bunlar, vücutta hasar görmüş dokuları onarma işlevine sahiptir. Bu sayede PRP enjeksiyonu akne izinin bulunduğu bölgeye yapıldığında kısa sürede izler kaybolur veya azalır.

Tedavi sonrası ne beklemelisiniz?

Çoğu insan tedavi alanında, trombositlerinizin aktivasyonunun bir parçası olan hafif ila orta derecede şişlik, kızarıklık veya ısı hissi tecrübe eder. Bir miktar sıvı verilmesi gerektiğinden şişlik kaçınılmazdır. Morarma meydana gelebilir ve kaybolması birkaç gün sürebilir.

Çoğu hasta, dört ila altı haftalık aralıklarla üç tedaviye ihtiyaç duyacaktır. İnsanların fark ettiği ilk şey, cilt elastikiyetinde bir gelişmedir. Kollajen üretiminin gerçekleşmesi üç ayı bulabilir ve sonuçlar kişiye göre farklılık gösterebilir. Enjekte edilen ürün %100 size ait olduğu için sigara, stres ve hastalık gibi faktörler sonuçları etkileyebilir. 3 seansta gerçekleştirilen PRP tedavisi 2 yıla kadar etkili olabilir.

PRP, enjeksiyonları içeren ve kişisel faktörlerin önem arz ettiği bir tedavi yöntemidir. Bu sebeple EstElite, tıp doktorlarından oluşan uzman kadrosuyla bu süreci sizin için en güvenli olacak şekilde yönetir.