Kimyasal peeling, yüze, ellere ve boyuna uygulanabilen kozmetik tedavilerdir. Cildin görünümünü veya hissini iyileştirmek için kullanılırlar. Bu prosedür sırasında, tedavi edilen bölgeye kimyasal solüsyonlar uygulanır, bu da cildin pul pul dökülmesine ve sonunda soyulmasına neden olur. Bu gerçekleştiğinde, altındaki yeni cilt genellikle daha pürüzsüz olur, daha az kırışık görünür ve daha az hasara sahiptir.

Kimyasal Peeling Neden Kullanılır?

Kimyasal peeling’in tercih edilmesinin birden fazla sebebi vardır ve pek çok soruna çözüm getirebilir. Bu tedavi yöntemi şunların giderilmesinde kullanılabilir;

  • Kırışıklıklar ve ince çizgiler
  • Güneşlekeleri
  • Sivilce izleri
  • Hiperpigmentasyon
  • Yara izleri
  • Melazma
  • Düzensiz cilt tonu veya kızarıklık

Kimyasal Peeling Türleri

3 farklı kimyasal peeling türü vardır ve bunların arasından biri istek ve ihtiyaçlara göre tercih edilebilir. Cildin nazikçe pul pul dökülmesi için alfa hidroksi asit gibi hafif asitler kullanan yüzeysel peelingler,  sadece cildin en dış tabakasına nüfuz eder. Cildin orta tabakasına etki eden medium peeling ise hasarlı cilt hücrelerini iyileştirmek için daha etkilidir. Cildin orta tabakasına tamamen nüfuz eden derin peeling ise en kalıcı ve şiddetli kırışıklık, iz ve yaraların tedavisinde tercih edilir.

Kimyasal peelingin ne kadar süreliğine etkili olacağı türüne göre değişkenlik göstermekle birlikte medium peeling 12 aya kadar etkisini sürdürmektedir.

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

Kimyasal peeling cerrahi bir işlem değildir ve bu sebeple klinik ortamında gerçekleştirilir. Prosedür oldukça basit ve ağrısızdır. Doktorunuz öncelikle saçlarınızı bağlar, yüzünüzü temizler ve gözlük veya gazlı bez gibi göz koruması uygular. Ardından doktorunuz bölgeyi topikal anesteziyle uyuşturur. Yüzeysel peeling için bu bir tercih iken ,derin peelingde ihtiyaçtır. Derin peelingler için doktorunuz geniş alanları uyuşturur velokal anestezik de kullanabilir.

Yüzeysel Peeling

Yüzeysel peeling prosedürü esnasında, tedavi edilen bölgeye salisilik asit gibi kimyasal bir solüsyon uygulamak için bir pamuk topu, gazlı bez veya fırça kullanılır. Cilt beyazlaşmaya başlar ve hafif bir batma hissi olabilir. Tamamlandığında kimyasal çözelti çıkarılır veya nötralize edici bir çözelti eklenir.

Medium Peeling

Orta dereceli bir kimyasal peeling sırasında, doktorunuz kimyasal solüsyonu yüzünüze uygulamak için gazlı bez, özel sünger veya pamuk uçlu bir aplikatör kullanacaktır. Bu, glikolik asit veya trikloroasetik asit içerebilir. Cilt beyazlaşmaya başlayacak ve doktorunuz cilde soğuk bir kompres uygulayacaktır. 20 dakikaya kadar batma veya yanma hissedebilirsiniz. Cildinizi soğutmak için elde tutulan bir fan kullanılabilir. Birkaç gün cildinizin mavi bir sıvıyı boşalttığını deneyimleyebilirsiniz.

Derin Peeling

Derin peeling prosedürü doktorunuzun, fenolü cildinize uygulamak için pamuk uçlu bir aplikatör kullanmasıyla başlar. Bu cildinizi beyaz veya griye çevirecektir. İşlem, cildin aside maruz kalmasını sınırlamak için 15 dakikalık porsiyonlar halinde gerçekleştirilir.

Kimyasal Peelinge Hazırlık

Prosedürünüzden önce cilt bakımı uzmanına danışmanız gerekir. Böylece dermatolog ya da plastik cerrahınız sizin için en iyi tedavi seçeneğinin hangisi olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır. Size alacağınız peeling türü hakkında ayrıntıları bildirmek de bu aşamada doktorunuzun görevidir. Ayrıca doktorunuz, sivilce ilacı alıp almadığınızı ve kolayca yara izi olup olmadığına ilişkin bilgileri içeren bir soru listesi sayesinde tedavi planınızı belirler. Bu aşamada kimyasal peelingin iyi bir klinik tarafından gerçekleştirilmesinin önemi göz önüne serilmektedir.

Kimyasal peeling prosedüründen önce cildinizin daha hassas olmasına yol açacak herhangi bir uygulama veya kremden kaçınmanız gerekir. Buna örnek olarak sauna, buhar odası, ağda, epilasyon ve tüy dökücü ürünler verilebilir.

Kimyasal Peelingin Riskleri ve Yan Etkileri

Yüzeysel kimyasal peelingin yaygın yan etkileri geçicidir ve kızarıklık, kuruluk, batma veya yanma ve hafif şişliği içerir. Ancak kimyasal peeling derinleştikçe yan etki orani atacaktır.İyileşme süresi, aldığınız kimyasal peeling türüne bağlı olarak değişir.

Yüzeysel peeling için iyileşme süresi yaklaşık 4 ila 7 gündür. Cilt rengi geçici olarak açılabilir veya koyulaşabilir. Medium peelingte de iyileşme süresi benzerdir, yalnızca kızarıklık daha uzun süre etkili olabilir. Cildiniz başlangıçta şişecek ve ardından yeni cildi ortaya çıkarmadan önce kabuklar ve kahverengi lekeler oluşturacaktır.Derin peeling ise yanma veya zonklama hissi ile şiddetli şişlik ve kızarıklığa neden olabilir. Göz kapaklarının şişmesi yaygındır. Kızarıklığın birkaç ay sürmesi yaygındır.

İyileşme sırasında, doktorunuzun talimatlarını tamamenuygulamanız önemlidir. Yüzünüzü ne sıklıkta yıkayacağınız ve nemlendireceğiniz ve bunu yapmak için hangi ürünleri kullanmanız gerektiği konusunda size özel talimatlar verecekler. İyileşme sürecinde güneşten uzak durmanız ve her türlü makyaj ve kozmetik ürünü kullanmaktan kaçınmanız önemlidir. Bu aşamada doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

EstElite, aldığı detaylı hikaye ile istekleriniz doğrultusunda sizin için en uygun kimyasal peeling türüne karar verir ve prosedür boyunca yan etkileri en aza indirmek için sizinle sürekli iletişim halinde olur.