Terleme, özellikle yaz aylarında oldukça rahatsız edici bir problemdir. Terlemenin şiddeti insanlar arasında değişkenlik göstermekle birlikte çoğu insanın mustarip olduğu bir konudur. Ayrıca terlemeye bağlı olarak terleyen bölgedeki bakteri üremesi artar ve bu da ter kokusuna yol açar. Bu genellikle koltuk altı terlemesine bağlı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ayrıca avuç içlerinin terlemesi de sosyal olarak rahatsız durumlar ortaya çıkarabilir.
Terlemede artışa sebep olan bazı unsurlar vardır ve bunlar; stres, emetikler, insülinler gibi uyaran ilaçlar, tiroit bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezi hastalıkları, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonel değişimlerdir. Hastalık veya tedavilerden bağımsız olarak kalıtımsal olarak fazla terleme de yaygındır. Bu doğrultuda terlemeye çözüm bulmak için çeşitli terleme tedavi yöntemleri mevcuttur. Ben ise botoks ile terleme tedavisini; kişiye ve terleme alanlarına göre hastalarıma önerebilmekteyim.
Terlemelerden Botoks İle Kurtulmak Mümkün
Botoks, estetik amaçlarla sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Botoksun başka bir kullanım alanı ise terleme tedavisidir. Koltuk altı, el ve ayaklardan fazla terleme (hiperhidrozis) botoks sayesinde tedavi edilebilir.
Terleme tedavisinde botoksu tercih etmek oldukça mantıklıdır çünkü botoks, kolay ve kısa süren bir işlemdir. Öncelikle terlemenin yoğun olduğu bölgeleri işaretleriz ve ardından deri altına önceden kararlaştırdığımız dozajı enjekte ederiz. Botoks sayesinde ter salgılamayı sağlayan kaslar işlevsiz hale gelir. Botoks ile terleme tedavisi yaklaşık 6 ila 8 ay arasında etkili olan bir işlemdir.
Botoks uygulamasından 3 gün sonra hastalar, tedavinin etkinliğini fark etmeye başlar ve 2 hafta geçtiğinde maksimum faydayı görmeye başlarlar. 6- 8 ay sonra tedavinin etkisi kaybolduğunda tekrar botoksenjeksiyonunun gerçekleştirilmesi mümkündür.
Koltuk altı terlemesi, hastaların yakındığı konulardan biridir ve tedavisi son derece kolaydır. El ve ayaklar ise daha hassas olduğundan prosedür biraz ağrılı olabilir. Bu sebeple el ve ayak botoksundan önce lokal anestezi uygulamasıyla hasta konforundan emin oluruz.
Botoks uygulaması geçicidir ancak özellikle yaz aylarından önce tedavinin gerçekleştirilmesiyle bu dönemi rahat geçirmenizi sağlayabiliriz.
Botoks İle Terleme Tedavisini Nasıl Yapıyorum?
Terleme tedavisi için yapılan botoks uygulamasının, diğerlerinden farkı yoktur. Öncelikle küçük bir iğne ucuna sahip olan enjektör, deri altına enjekte edilir. Böylece teri salgılayan ve dışarı atan kasların işlevi engellenir. İşlem esnasında iğnenin batmasına bağlı hafif bir acı ve ilacın salınmasına bağlı hafif bir yanma hissi mevcut olabilir. Bunların da hissedilmemesi için lokal anestezi ve buz kompresyonu gerçekleştirilir. Böylece ağrı ve yanma hissi kaybolur. Ayrıca buzla deriyi soğutarak botoks uygulaması yapmak, lokal anesteziden bile daha etkilidir. Uygulamadan önce terleme testi ile fazla terleyen bölgeler belirlenirse enjeksiyon buralara yapılabilir ve böylece tedavinin etkinliği artırılabilir.
Botoksla Terleme Ne Zamana Kadar Durdurulabilir?
Botoks ile terleme tedavisi, geçici bir çözümdür. Enjekte edilen maddenin etkinliğini kaybetmesiyle hasta tekrar terlemeye başlar. Maddenin etkinliğini kaybetmesi 5- 6 ay sürer. Kişisel faktörlere bağlı olarak bu süre 1 seneye kadar uzayabilir.
Terleme Botoksu Kimlere Uygulanamaz?
Terleme botoksu aşağıdaki durumlarda uygulanamaz;
- Hamilelik ve emzirme döneminde olmak
- Tedavi bölgesinde enfeksiyon bulunması
- Kanser hastalığı
- Kanama bozukluğu hastalığı
- Kas hastalıkları
- İleri psikiyatrik hastalıklar
- Kan sulandırıcı ilaç kullanımı
- Tedaviden çok yüksek beklentiye sahip olma
Bu durumlar haricinde botoks, kadın veya erkek herkese güvenle uygulanabilir.
Botoks İle Terleme Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?
Botoks ile terleme tedavisinin fiyatı kişisel faktörlere göre değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple aklınıza takılan tüm soruların cevabını almak ve fiyat hakkında detaylı bilgi almak için bize buradan ulaşabilir veya kliniğimize gelebilirsiniz.